I AM Social

Social media beheer & Contentplanning

8 handige tips voor aantrekkelijke foto’s

Het is zo’n beetje het eerste wat je leert als je wilt beginnen met Facebook: voeg een foto toe aan je post!

Je bericht valt met een foto veel meer op in de (overvolle) tijdlijn van je volgers. Dus wil je gezien worden, dan is alleen een tekstbericht echt niet meer voldoende! Daarnaast is het zo dat bijna iedere smartphone tegenwoordig een respectabele camera heeft, superfijn! Zo heb je je ‘gear’ altijd paraat en kun je je foto vrijwel direct uploaden naar je social kanalen.

Maar hoe zorg je nu voor een aantrekkelijke foto? Ik zie nog te vaak foto’s die te snel genomen zijn en daardoor niet scherp zijn, zo zonde. Of foto’s met een hele rommelige achtergrond, niet nodig! Door rekening te houden met onder andere deze aspecten komt jouw foto nét even wat lekkerder uit de verf.

Hieronder vind je 8 tips:

1. Ik noemde het hierboven al even: onscherpe foto’s. Heel eerlijk? Ik deel ze niet. Niemand zit toch te wachten op een wazige foto van een gerecht? Die foto moet van het scherm spatten, opvallen (en dan niet omdat ie onscherp is). Tip: neem de tijd. Pak in plaats van die paar seconden even een minuutje of twee om je foto te schieten. Houd de camera van je smartphone een aantal seconden gericht op het voorwerp dat je wilt fotograferen. Wanneer je met je vinger op je scherm tikt stelt hij hem automatisch helemaal scherp. Houd daarbij je telefoon stil als je de foto maakt. Foto geschoten? Check dan altijd eerst zelf het resultaat! Is hij bewogen? Hup, nieuwe foto! Wees kritisch en vraag jezelf af of jouw ogen op deze foto zouden blijven hangen.

2. Houd rekening met je achtergrond! Zoek een mooie setting uit die past bij hetgeen dat jij wilt fotograferen, of die ervoor zorgt dat dat wat jij op de foto wil zetten wordt benadrukt. Voorbeeld: regelmatig ontvang ik foto’s van gerechten, die worden genomen in een restaurant. Over het algemeen ben ik blij met die foto’s, het zijn vaak stoere plateau’s of mooi opgemaakte borden. Maar af en toe gebeurt het ook dat die foto’s in de keuken worden gemaakt. Lees: een rommelige werkbank, gebruikte theedoeken en vuile vaat als achtergrond. Zonde toch? Hoe makkelijk is het om even die keuken uit te stappen en het gerecht op een mooi gedekte tafel, aan de bar of op een ander mooi plekje in het restaurant te fotograferen.

3. Zorg ervoor dat je altijd meerdere foto's neemt, dan zit er bijna altijd wel een goede tussen! Probeer net even een andere compositie, een andere hoek of lichtval en kies daaruit de beste foto. Leer jezelf aan dat je standaard minimaal vijf soortgelijke foto's maakt. Tip: wis de niet gelukte foto's achteraf meteen even van je telefoon om ervoor te zorgen dat je geheugen niet binnen no-time vol zit. Wil ik zelf nog wel eens vergeten... :-)

4. Deze tip heeft met name betrekking op foto's voor Instagram. Als je gebruik maakt van het standaard Instagram formaat (vierkant dus), raad ik je aan om je camera-instellingen daarop aan te passen. Zo heb je gelijk de juiste afmetingen te pakken en voorkom je dat je moet gaan snijden in je foto om hem passend te maken.

5. Wees niet bang om filters te gebruiken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je zoveel filters gaat gebruiken dat je foto onherkenbaar wordt, maar als je foto er nóg beter uit ziet met een filtertje, waarom zou je die dan niet gebruiken? Met kleuren die net wat helderder of feller zijn kan je foto veel sprekender worden. Maar nogmaals: gebruik je filters met mate :-). Tip: voor een mooie, rustige Instagram feed raad ik aan om altijd dezelfde filter te gebruiken. Zo creëer je een herkenbare stijl.

6. Maak het persoonlijk. Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Je foto hoeft niet perfect te zijn - als hij maar aan de eerder genoemde punten voldoet ;-). Wanneer er iets persoonlijks van jou in is verwerkt vind ik hem veel interessanter dan het 'perfecte plaatje'. Dit betekent niet dat je nu als een gek selfies moet gaan schieten, maar denk aan een mooie foto van jouw favoriete boek, drankje, gerecht, een mooie zonsondergang of iets anders dat jou inspiratie geeft. Er is zoveel mogelijk, als je dat persoonlijke aspect maar in je achterhoofd houdt. Wat wil je delen met deze foto?

7. Om meteen nog even in te haken op de vorige tip, aan het persoonlijke aspect zit wel een grens. Maak het niet té persoonlijk. Hoe leuk ik mijn vriend ook vind, hoe grappig mijn hond soms kan zijn en hoe geweldig dat feestje met vrienden was, ik zal het niet snel delen op mijn zakelijke pagina's (mits ze betrekking hebben op het onderwerp waar ik over schrijf...). Daarvoor gebruik ik mijn persoonlijke accounts óf Insta Stories. In m’n stories ben ik een stuk persoonlijker en vind ik de kwaliteit van de foto of video veel minder belangrijk dan in mijn feed. De berichten zijn ook maar 24 uur zichtbaar. Via deze weg krijg je een kijkje in mijn leven, maar wel altijd met een ‘zakelijk’ tintje.

8. Schrijf jij veel blogs, maar heb je geen of weinig beschikking over eigen foto's? Dan zijn stockfoto's voor jou een uitkomst. Ga hierbij niet voor de eerste de beste stockfoto die je bovenaan de pagina vindt, maar neem even de tijd om een foto te zoeken die past bij wat jij wil delen. Je kunt ervoor kiezen om een abonnement te nemen op een stockfoto site, zoals 123rf.com of shutterstock.com, maar er zijn ook veel gratis stockfoto's beschikbaar. Als je op pixabay.nl of pexels.com geen goeie foto kan vinden, kan je er altijd nog voor kiezen om een betaalde foto aan te schaffen.

Wil je graag nog meer tips voor het maken van foto’s met je smartphone? Schaf dan het boekje Snap! van Anki Wijnen aan! Naast handige tips, tricks & apps staan er ook mooie foto’s in waar je inspiratie uit kunt halen. Succes!


Terug